Houten huizen in de finale

Meedoen is belangrijker

Als start-up meedoen aan de challenge So You Think You Can BUILD is een groot avontuur. Het geeft een heel directe noodzaak om het ontwerp en verhaal dat we inzenden goed uit te werken. Het is een snelle leerschool over alle aspecten van de droom die we aan het waarmaken zijn.

Bij inzending was het vooral hoop op uitgebreide zichtbaarheid bij de woningcorporaties en gelieerde organisaties. En misschien, je weet maar nooit, een finale plaats. We wisten dat de concurrentie goed en waarschijnlijk talrijk zou zijn. Als je om je heen kijkt zie je de vele initiatieven om de bouw ten goede te veranderen. Van grote spelers die het helemaal anders willen doen en start-ups die met nieuwe en innovatieve woningen komen.

SYTYCB finalist

Dat we uit ruim 90 inzendingen gekozen worden als finalist geeft moed en het besef dat de kans om te winnen gewoon 50% is. Het is mooi om mee te maken hoe snel je mindset kan veranderen. En daarmee ook het geloof in wat er mogelijk is.

Dat we niet wonnen was dan ook een teleurstelling die groot maar tijdelijk was. De dag na de finale zien we duidelijk wat een fantastische weg we afgelegd hebben en er nog voor ons ligt.

Want we geloven dat ons concept klopt en onze manier van bouwen hard nodig is. Het So You Think You Can BUILD avontuur is daar een bevestiging van.

Veel geleerd dankzij Nerf

Een belangrijke reden dat we als tweede eindigden is dat we met het concept Nerf kiezen om een oude manier van bouwen te herintroduceren. In de 19de eeuw werden wijken vaak in een rug-aan-rug opzet gebouwd. Uit die tijd stammen ook de bezwaren, gebaseerd op de ervaringen van toen. Het waren gehorige, donkere en qua hygiëne niet de beste huizen.

We zijn inmiddels twee eeuwen verder en hebben met ons ontwerp laten zien dat we die bezwaren allemaal weg kunnen nemen. Door te leren van het verleden en slim te ontwerpen. Met de juiste isolatiemethoden is gehorigheid geen probleem en met een vide en daklicht is de woning zeer licht. Natuurlijk is klassiek rug-aan-rug bouwen dan nog steeds niet overal wenselijk of mogelijk. We hadden beter willen laten zien dat ons concept ook geschikt is voor plaatsing in een rij of een cluster van vier.

Nerf - Rij opstelling
Rij opstelling
Nerf - rug aan rug opstelling
Rug aan rug opstelling
Nerf - Blok opstelling
Blok opstelling

Nerf als sociaal experiment

Wat we ook voorzien, maar in deze challenge te weinig aandacht hebben gegeven is het sociale aspect van deze manier van woningen schakelen. De achtertuin, vaak volledig omheind door schuttingen en een bron van geluidsoverlast, is er niet meer. Buitenactiviteiten verplaatsen zich nu naar de ruimte aan de voorkant. Daar kunnen bewoners zitten, eten en tuinieren. Omdat er hier geen andere afschermingen zijn dan groene hagen geloven wij dat de bereidheid om rekening te houden met de mensen om je heen toe zal nemen.

Hoe een woning als Nerf past in de opzet van een wijk is ook een belangrijk punt van aandacht. Als er weinig openbare, groene ruimte is, wordt de bewegingsvrijheid misschien te beperkt. Een meer parkachtige opzet, die je zou kunnen zien als gezamenlijke tuin, is dan heel wenselijk.

Nederland gaat houten huizen bouwen

So You Think You Can BUILD heeft wat ons betreft ook duidelijk laten zien dat Nederland klaar is voor bouwen met hout. Van de zes finalisten waren er drie die uitgaan van hout als basismateriaal. Als we de vrijheid nemen om dat door te trekken naar de meer dan 90 inzendingen, dan bouwt een derde met hout als hoofdbestanddeel. Een hele goede ontwikkeling.

De bouw is nog niet klaar met beton en andere traditionele materialen. Wij voelen ons daarom extra aangespoord om te laten zien wat er allemaal kan met de biobased materialen die al beschikbaar zijn. De ontwikkeling van biobased oplossingen gaan snel en wij houden ze scherp in de gaten. De berichten rondom het aanstaande IPCC rapport zijn zo dat hopelijk steeds meer mensen de noodzaak voelen om duurzaam en circulair de standaard praktijk te maken.

tala-woning-nerf

Wil je niets missen van Tala?

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, projecten en inzichten over biobased bouwen.

Scroll naar boven