Trots! Tala wint Overijsselse Circulaire Innovatie Top 20 

Raalte – Duurzaam bouwbedrijf Tala heeft de Overijsselse Circulaire Innovatie Top 20 gewonnen in de categorie Circulaire Start-up. Tala kreeg deze prijs, omdat haar woningen volgens de jury natuurlijk, schaalbaar en het meest circulair zijn. Een trotse Victor de Beus, mede-oprichter van Tala, nam de prijs in ontvangst. In de categorie Circulaire Changemaker won Spinning Jenny en Circulaire Community is gewonnen door Circulair Rubber Platform. Daarmee zijn deze drie pioniers door naar de landelijke finale op 15 maart in Den Haag.

VNO-NCW Midden, Provincie en partners, reikten deze prijzen uit tijdens het Circulair Spektakel bij The Green East in Raalte. ‘Want Circulair ondernemen is de toekomst en Overijssel kent veel innovatieve organisaties en ideeën.’ Tala uit Broekland is daar een hard groeiend voorbeeld van. Het natuurlijke bouwbedrijf werd drie jaar geleden opgericht om van duurzaam bouwen de standaard te maken. Tala ontwerpt en bouwt circulaire huizen van hout en ander biobased materiaal.  

Circulair/biobased

De modulaire woningen zijn 90% biobased en worden volledig in eigen fabriek in het Sallandse Broekland geproduceerd, voornamelijk voor woningcorporaties. Tala kiest voor materialen zoals kruislaaghout (CLT), houtvezel- of hennepisolatie en houten of bamboe gevelbekleding. De materialen zijn in een eindeloze cyclus beschikbaar zonder de aarde uit te putten en maken de woningen netto CO2-positief.

Daarnaast zet Tala hergebruikte materialen in, zoals geoogst sanitair uit sloopprojecten en kozijnen van gerecyclede kunststof. De permanente woningen zijn verplaatsbaar en dus herbruikbaar in zijn geheel. De droogbouwmethode zorgt ervoor dat in de verre toekomst 99% van de materialen opnieuw gebruikt kan worden. Al deze duurzame waarden laat Tala doorrekenen aan de hand van Het Nieuwe Normaal. De woningen overstijgen alle duurzame normen met gemak, zijn gezond om in te wonen en betaalbaar. 

Jongensdroom

Victor de Beus is blij met de erkenning: “Een paar jaar geleden spraken wij in een café over klimaatverandering en de trage verduurzaming in de bouw. In plaats van het bij kroegpraat te houden, hebben wij onze ideeën werkelijkheid gemaakt. De ene na de andere woning rolt nu de fabriek uit en zijn flink aan het opschalen. Dat is echt als een jongensdroom. Dat dit ook nog eens zo gewaardeerd wordt, is heel tof.”  

Het blijft niet bij deze prijs. De drie Overijsselse pioniers zijn nu door naar de landelijke finale van de VNO-NCW Circulaire Innovatie Top 20. De wordt op 15 maart gehouden in Den Haag. “Spannend! Die landelijke prijs willen we dan natuurlijk ook wel winnen. We bouwen immers al tot in Limburg.”

Overijsselse Circulaire Innovatie Top 20

Wil je niets missen van Tala?

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, projecten en inzichten over biobased bouwen.

Scroll naar boven