Aedes kiest Tala als leverancier van Flexwoningen

Broekland/Den Haag – De flexwoningen van Tala zijn door branchevereniging Aedes geselecteerd in een openbaar inkooptraject. Dat betekent dat woningcorporaties nu heel gemakkelijk en snel verplaatsbare woningen van ons kunnen inkopen. Onze 90 procent biobased woningen behoren tot de meest duurzame en circulaire in het rijtje van 36 geselecteerde bouwers die de plaatsing van flexwoningen moeten gaan versnellen.

“Wij dagen de woningcorporaties uit om te kiezen voor zo duurzaam mogelijk.”

Roland Korbeld – partnership manager

Donderdag 13 april tekende onze Roland de raamovereenkomst met Aedes, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de andere bouwpartijen in Den Haag. Een mooi moment waar we trots op zijn, samen met onze partners Derix en Exel Lemele Bouw.

Corporaties zijn hierdoor al zeker dat onze flexwoningen voldoen aan de eisen, de juiste kwaliteit hebben en er is een prijsplafond. Dit moet zorgen voor de nodige versnelling in de bouw van 8.000 flexwoningen dit jaar en de komende twee jaar nog eens elk 10.000. Dit is één van de acties van minister De Jonge om de woningnood op te lossen. De flexwoningen op tijdelijke locaties zijn vooral bedoeld voor spoedzoekers en starters en komen bovenop de bouw van permanente woningen.   

Geen tijdelijke woning

In het inkooptraject van Aedes richt Tala zich enkel op de categorieën met permanente bouwkwaliteit en niet tijdelijke. Flexibel betekent dan dat slechts de locatie tijdelijk is en niet de woning zelf. Die kan meerdere keren verplaatst worden en gaat net zo lang mee als een reguliere woning. Of kan soms zelfs blijven staan als een bestemmingsplanwijziging dat in de toekomst toestaat.  

“In de grote druk om snel veel flexwoningen te bouwen, ligt het risico op woningen van mindere kwaliteit, een negatieve milieu-impact en een korte levensduur. Of een matige containerwoning waar het niet fijn wonen is”, zegt mede-oprichter Victor de Beus. “Dat moeten we toch niet meer willen? Dat gaat ten koste van het wooncomfort van bewoners en heeft een grotere impact op het milieu. De komende jaren moeten we steeds duurzamer bouwen, wetgeving hiervoor komt er aan. Laten we niet wachten, het kan nu al. Bouw flexwoningen juist nu al biobased, circulair en volgens het permanent Bouwbesluit. Dan slaan we voor lange tijd CO2 op, hebben bewoners een gezond thuis, passen de woningen esthetisch goed in de omgeving en zitten we niet na 15 jaar met een berg afval.”   

Biobased en circulair

Daarom kiezen wij voor 90 procent biobased materialen en streven we naar 100 procent. Deze hergroeibare natuurlijke materialen zijn in een oneindige cyclus beschikbaar door duurzaam bosbeheer. De constructie is volledig van kruislaaghout (CLT), de isolatie is van houtvezel en de gevel van hout. Zo slaat de woning grote hoeveelheden CO2 langdurig op, veel meer dan er voor de bouw wordt uitgestoten. De modules zijn verplaatsbaar en na een lang leven volledig losmaakbaar. Met behulp van het materialenpaspoort kan elke grondstof geoogst worden voor hoogwaardig hergebruik. “We dagen woningcorporaties uit niet alleen te gaan voor verlichting van de woningnood, maar ook zo duurzaam mogelijk te kiezen”, zegt Roland, partnership manager.

Flexibel = verplaatsbaar

Onze woningen zijn allemaal verplaatsbaar. Wij bouwen ze namelijk in twee tot zes modules helemaal af in onze fabriek. Dan gaan ze per vrachtwagen naar de bouwlocatie om gestapeld en gekoppeld te worden. Dat proces kan ook andersom en op een andere locatie herhaald worden. Meerdere keren zelfs. Zo stevig is de constructie van CLT.

Omdat voor spoedzoekers vaak compacte woningen nodig zijn, voor één- tot driepersoonshuishoudens, hebben wij een aantal Flex types speciaal hiervoor ontworpen. Flex1 is eenlaags en direct levensloopbestendig. Flex2 is een zeer compacte woning van twee verdiepingen die weinig grondoppervlak in beslag neemt. Flex3  is gestapelde bouw van drie of vier verdiepingen met appartementen van diverse groottes, van studio tot gezinswoning met drie slaapkamers.  

Zo gaat een oplossing voor de woningnood hand in hand met goed zorgen voor het milieu.

Meer lezen over het inkooptraject Flexwoningen van Aedes kan hier.

tekenen Aedes 1000

Wil je niets missen van Tala?

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, projecten en inzichten over biobased bouwen.

Scroll naar boven