Veelgestelde vragen
Algemene vragen
Woon je in een woning die door Tala is gebouwd? Bij vragen kun je je alleen wenden tot de organisatie waarvan je de woning huurt, zoals de woningcorporatie.
Interesse in onze woningen? Neem dan contact op voor meer informatie. Laat ons in je aanvraag zoveel mogelijk details weten over het project:
- Hoeveel woningen en waar?
- Wat staat er in het Programma van Eisen (PvE), zoals PMC, afmetingen en eventuele duurzaamheidseisen?
- Wat is de status van het project? Moet er nog een bestemmingsplanwijziging komen en wanneer is de start bouw gepland?
Met deze informatie kunnen we kijken of een opdracht bij ons past en een indicatie maken. Daarna gaan we in gesprek. Een bezoek aan de fabriek en/of onze woningen is dan ook mogelijk.
Over duurzaam bouwen
- We bouwen met 90% biobased materiaal, dat in een eindeloze cyclus hergroeibaar is en ook nog eens de laagste footprint heeft. Dit zijn circulaire materialen.
- Daarnaast gebruiken we zoveel mogelijk gerecycled materiaal.
- Het CO2 dat opgeslagen is in natuurlijke materialen leggen wij zeer langdurig vast in de woningen. Zo helpen we de natuurlijke CO2 cyclus de goede kant op.
- Onze woningen zijn verplaatsbaar en dus in zijn geheel her te gebruiken
- We bouwen volledig losmaakbaar met droge verbindingen en een materialenpaspoort voor volledig en hoogwaardig hergebruik.
Ja, bouwen met hout is heel duurzaam en circulair. Natuurlijk moet het wel gecertificeerd hout uit duurzaam beheerde bossen zijn.
Dat garandeert dat voor elke boom minimaal één boom terug komt, het bos even groot blijft of groeit en de biodiversiteit verbetert. Al ons hout is FSC of PEFC gecertificeerd.
Het kruislaaghout (CLT) dat Tala gebruikt komt uit Europese bossen. Vooral in de buurt van de CLT-fabrieken in Oostenrijk en Duitsland, waar we onze grote panelen al op maat laten maken. Zo vervoeren we amper restmateriaal en kan dat bij de bron hergebruikt worden. Nederland produceert nóg geen CLT. Gelukkig is hout veel lichter dan traditionele bouwmaterialen, waardoor verwerking en transport veel minder energie kost.
In Europese bossen is meer dan genoeg hout beschikbaar voor een flinke groei van houtbouw. Bouwen met hout draagt niet bij aan ontbossing wereldwijd, dat is een hardnekkige misvatting. Ontbossing komt meestal door het creëren van landbouwgrond. Zo lang bos bos blijft, helpt het juist in de strijd tegen klimaatverandering. Bijkomend voordeel is de langdurige opslag van CO2 in woningen.
Omdat meer bos altijd een goed idee is, laten we per boom die wij gebruiken nog eens twee nieuwe aanplanten via Trees For All.
Doormiddel van fotosynthese nemen bomen en planten CO2 op en stoten zuurstof uit. Deze grote hoeveelheden CO2 slaan bomen en planten op in hun hout of vezels.
Deze CO2 komt van nature weer vrij als een boom of plant verrot of bij de verbranding van hout en houtproducten. Maar in houten planken blijft de CO2 dus opgeslagen. Wij slaan dit hout zeer langdurig, wel 100 jaar, op in een woning. Zo wordt de woning een CO2 opslagbank.
Op de plek van de oude boom krijgt een nieuwe boom de kans om tijdens de levensduur van de woning gemakkelijk nog twee keer die hoeveelheid CO2 vast te leggen. Jonge bomen nemen namelijk meer CO2 op dan oude bomen. Zo helpen we de natuurlijke CO2 cyclus een handje, zodat we nu minder CO2 in de lucht hebben en de opwarming van de aarde tegen gaan.
Bovendien is de CO2 uitstoot voor de bouw van onze duurzame woningen een fractie van wat die woning opslaat. En ook een fractie van de uitstoot van een woning van beton, steenwol en baksteen. Als je dat ook allemaal meerekent, heb je het over 'verdrongen CO2 uitstoot'. De totale winst door andere keuzes te maken.
Rekenvoorbeeld:
- Bouw Tala eengezinswoning netto= -85 ton CO2 (opslag)
- Bouw conventionele eengezinswoning= +50 ton CO2 (uitstoot)
- Verdrongen CO2 uitstoot bij biobased bouwen ipv conventioneel = 135 ton CO2
CLT staat voor Cross Laminated Timber of in het Nederlands: kruislaaghout. Het is een prachtig duurzaam alternatief voor beton en kalksteenblokken.
Vuren planken worden kruislings verlijmd tot grote panelen van drie bij vijftien meter. Eigenlijk zoals multiplex kruislings verlijmd fineerhout is. Maar in plaats van dun fineer wordt bij CLT hele planken vurenhout gebruikt. Multiplex XXL, zeg maar. De panelen van verschillende diktes zijn zeer maatvast, trekken niet krom en zijn zo sterk dat ze zelfs als dragende constructie van hoogbouw worden gebruikt.
Het aandeel (formaldehyde vrije) lijm is slechts 0,8 procent en vormt geen volledig dicht laag. Hierdoor blijft CLT van nature ademend voor een gezonde dampopen constructie. Ondertussen wordt er hard gewerkt aan biobased lijm die net zo sterkt en watervast is.
De volledige basis van onze modules is van CLT, van vloer en wanden tot het dak. Dat geeft een sterkte module die zonder vervorming verplaatst kan worden. We laten het CLT voor een groot deel in het zicht, omdat het mooi, gezond en sfeervol is.
Wonen in een biobased huis is bewezen gezonder.
Onze volledige dampopen constructie helpt bij de vochtregulatie in de woning. Is het vochtig, dan neemt de gevel de waterdamp op en kan het naar buiten toe verdampen. Is de lucht droog dan laat het hout vocht weer los. Zo blijft de luchtvochtigheid binnen gelijkmatiger en heb je geen last van ongezonde schimmelvorming in huis.
Natuurlijke materialen reguleren ook de temperatuur beter en gaan zo hittestress tegen. In hete zomerse nachten koelen de woningen met simpele raamventilatie veel beter terug dan stenen huizen, waardoor de hitte niet blijf opbouwen.
Bovendien zorgen natuurlijke materialen voor een fijne akoestiek en werken ze positief op je geestelijke gezondheid. Uit vele onderzoeken blijkt dat kijken naar natuurlijke materialen, waaronder houtnerf, rustgevend werkt.
Onze woningen voldoen aan de strengste brandveiligheidseisen en zijn niet brandgevaarlijker dan stenen huizen. Dat geldt voor onze grondgebonden en gestapelde bouw.
De massiefhouten wanden vatten juist niet snel vlam, doordat ze zo massief zijn. Probeer maar eens een dik blok hout in brand te steken. Dat is heel lastig of gaat vanzelf uit.
De brandsnelheid en daarbij het instortingsgevaar van een CLT-woning is zelfs beter te voorspellen dan in een woning met staal of beton. Massief hout (CLT) brand hooguit een stukje in met een bekende snelheid. De koollaag vormt dan een beschermend laagje dat zuurstof tegenhoudt. Het CLT brandt niet door en de woning stort niet in. Een stalen constructie of stalen betonbewapening begeeft het uiteindelijk door de hitte en wanneer dat zal gebeuren is zeer lastig te voorspellen met onzekerheid over instortingsgevaar.
De houtvezelisolatie in de buitenmuur wordt extra beschermd door een brandwerende maar ademende laag.
In oude houten woningen en appartementen lijkt het soms alsof de persoon op de verdieping boven je een tapdanceschool heeft. Maar geen zorgen, zo`n woning komt nu niet eens meer langs het huidige Bouwbesluit.
Gelukkig is geluidsoverlast in modulaire bouw even simpel als doeltreffend op te lossen.
Elke module heeft een vloer én een plafond. Tussen het plafond van de ene module en de vloer van de volgende zit een dempende rand. Samen met de geïsoleerde tussenruimte absorbeert deze rand al het contactgeluid. Dat noemen we akoestische ontkoppeling.
Dat geldt trouwens ook voor de woningscheidende muren, die hebben een isolerende tussenlaag. We stapelen onze duurzame woningen dus met een gerust hart tot vier verdiepingen.
Ja, net zo lang als woningen van conventionele bouwmaterialen.
Veel mensen verwachten dat een huis van baksteen en beton wel 100 jaar mee gaat, maar van hout niet. Best wonderlijk als je bedenkt dat Nederlandse woningen en boerderijen van 100 jaar en ouder juist grotendeels van hout zijn gemaakt.
De dragende constructie, vloeren, binnenmuren en het dak zijn vaak van hout. Alleen de buitenmuren zijn dan van baksteen en op het dak liggen pannen voor een waterdichte schil. Maar ook dat kan anders, als het maar waterdicht is.
Denk ook aan het centrum van Amsterdam dat al honderden jaren op houten palen staat. De volledig houten huizen in landen als Zweden en Oostenrijk. De oudste houten kerk van Zweden werd gebouwd in 1684. De Japanse Hory-ji tempel van hout is zelfs ruim 1000 jaar oud. Bouwen met hout heeft zich al eeuwen bewezen.
Als klei en zandland is Nederland in de vorige eeuw toevallig overgestapt op baksteen en beton. Daardoor is houtbouw inmiddels ‘onbekend en onbemind’. Wij brengen daar graag verandering in. Terug naar de basis, maar dan met moderne technieken en bouweisen.
Speciaal voor woningbouwcorporaties is begin 2024 het 'Handboek Woningbouw in hout' uitgekomen.
Over onze concepten
Onze woningen zijn in hoge mate configureerbaar. Maar we kunnen ze niet oneindig aanpassen, omdat we rekening moeten houden met ons modulaire productieproces. Toch is er meer mogelijk dan je denkt.
Omdat wij de modules in de breedte plaatsen is onze beukmaat flexibel. Verschillende dakvormen zijn mogelijk en ook in afwerking is veel keuze. Wil je geen houten of bamboe gevel, dan zijn steenstrips of stuc ook mogelijk.
Verder plaatsen we in diverse opstellingen. Klassiek in een rij, rug-aan-rug, een blok of vrijstaand. Zo is elk project uniek en is niet te zien dat het om modulaire woningen gaat.
Zo zijn onze woningen geschikt voor elk stedenbouwkundig plan.
Dat is niet zo simpel te zeggen, er is zo veel mogelijk. Dat is afhankelijk van het type, de hoeveelheid woningen, locatie, eisen en uiteindelijke configuraties. Daarvoor hebben we wat meer informatie nodig in een gerichte aanvraag.
Over het algemeen zijn wij door ons slimme bouwproces in de fabriek goedkoper dan klassieke bouw op locatie en nog ietsje duurder dan prefab bouw op basis van conventionele materialen. Wel voldoen wij aan alle eisen voor de MIA (Milieu-Investeringsaftrek) waardoor wij uiteindelijk alsnog goedkoper kunnen zijn.
Wij verwachten dat de komende jaren houtbouw goedkoper zal worden dan conventionele bouw. De conventionele materialen hebben hoge energiekosten en stoten veel CO2 uit. Toekomstige wetgeving gaat er voor zorgen dat iedereen duurzamer moet bouwen en de vervuiler gaat betalen. Dan wordt traditioneel bouwen flink duurder.
Als wij alle informatie over een project hebben, kunnen wij pas een prijsindicatie maken.
Wij vermelden de product marktcombinatie (PMC) bij onze woningen om duidelijk te maken in welke categorie een concept valt volgens de Woonstandaard 3.0.
Het Netwerk Conceptueel Bouwen en branchevereniging Aedes hebben samen de Woonstandaard ontwikkeld. Dit onderscheidt een aantal te bouwen woningtypes en huurklassen. Dat zijn verschillende groottes grondgebonden, gestapelde en flexibele woningen. Deze standaardisatie maakt het makkelijker praten tussen alle betrokken partijen in de woningbouw.
Meer weten over de PMC’s: De Woonstandaard | conceptueelbouwen.nl
Als onze woningen worden ingezet als flexwoning op een tijdelijke locatie, is het soms onzeker of er wel een tweede locatie beschikbaar komt. Dat maakt het lastig om de businesscase rond te krijgen.
Daarom krijgen woningcorporaties een financiële herplaatsingsgarantie van de rijksoverheid. Eerst wordt er gekeken naar herplaatsing tot op landelijk niveau. Lukt dat echt niet, dan ontvangt de woningcorporatie 85% van de restwaarde als financiële compensatie.
Meer over de rijksgarantie Flexwoningen lees je hier: Corporaties bouwen met rijksgarantie flexwoningen voor spoedzoekers | Aedes
Wij kopen onze flexwoningen voorlopig nog niet terug.
Over smaak valt niet te twisten, maar uit vele onderzoeken blijkt dat kijken naar hout(nerf) en natuurlijke materialen rustgevend werkt. Veel mensen vinden de houten muren een luxe warme uitstraling hebben. Ze geven de woning een fijne akoestiek en sfeer.
Uit praktische overwegingen, zoals het wegwerken van leidingen, zijn niet alle houten muren in het zicht gelaten. Enkele muren zijn bekleed met gipsplaten en gewit.
De houten muren en plafonds zijn met een onzichtbare en ademende lak behandeld tegen vlekken en vergeling. De houten muren kunnen ook met een whitewash of andere beits gekleurd worden. Schilderen of stuken (in een latere fase) is eventueel ook mogelijk, maar dat tast het ademende vermogen van de woning wel aan.
Schilderijen ophangen gaat heel gemakkelijk zonder plug, met alleen een spijkertje. Zit er later een klein gaatje in de muur, dan zie je die door alle lijnen en noesten in het hout bijna niet. Of je vult hem met de juiste kleur houtvuller i.p.v. muurvuller weer op. Grotere gaten kunnen gedicht worden met houten pluggen.
Kunnen we je helpen?
Heb je een vraag, wil je meer informatie aanvragen of ben je benieuwd wat wij voor jouw project kunnen betekenen? We helpen je graag verder.
Geen vraag, maar wel onze nieuwsbrief ontvangen? Klik dan hier.
"*" geeft vereiste velden aan