Eerste Tala-woning geplaatst in Olstergaard

Broekland/Olst – Die staat! De eerste biobased woning is geplaatst voor ons project in de duurzame wijk Olstergaard. Vorige week lag er alleen een fundering, nu staat er een huis inclusief keuken, badkamer, wc en alle installaties. Met minimale impact op de locatie en het milieu.

“Dan heb je echt eer van je werk. Dat is prachtig!”

Projectleider Wout

Deze modules, vier per woning, worden modulair gemaakt in de onze fabriek in Broekland. “Dat is het mooie van onze manier van bouwen. In de fabriek is al langer hard gewerkt aan dit huis, maar op de bouwlocatie was het nog rustig”, zegt projectleider Wout. Geen maandenlange aan- en afvoer van materialen en afval.

Een halve bovenverdieping op rijdt de laan uit bij Tala in Broekland.

Prefab en modulair

Cristiaan Temmink, voorman op de bouwplaats, heeft de fundering gelegd. Een randbalkfundering zodat er minder beton nodig is, dat deels ook gerecycled is. Dat kan omdat een woning van hout een stuk lichter is dan een woning van beton en steen. “Alles moet heel precies passen, want de hele benedenverdieping gaat er in slechts twee stukken op. Dat was nog best een uitdaging met alle regen in de afgelopen periode”, zegt Christiaan.

Daar hebben de mannen in de fabriek gelukkig geen last van. Zij werken altijd onder ideale omstandigheden aan de huizen en kunnen zo een zeer stabiele kwaliteit leveren. De constructie is opgebouwd uit kruislaaghout (CLT), dat zo stevig is dat je de modules zonder vervorming kan optillen. In de fabriek voorzien de bouwers de modules van alles. Van houtvezelisolatie, houten en bamboe gevelbekleding, ramen, dakbedekking, installatiewerk, keuken, wc, badkamer en zelfs het huisnummer! Daarna rollen ze de module naar buiten, wachtend op plaatsing.

Eerste plaatsing

Het is even passen en meten met de kraan om de module exact op de juiste plaats te krijgen.

Voor de woning aan de Sterappel nummer 16 was dat moment nu gekomen. De vier modules rijden per dieplader naar Olst en worden één voor één op hun plek gehesen en gekoppeld aan nutsvoorzieningen en aan elkaar. “Dan staat er op de bouwplaats ‘ineens’ een volledige woning. Dan heb je echt eer van je werk. Dat is prachtig!”, zegt Wout met een dikke glimlach. “Het hele proces komt hier samen.” Op de naden van de modules wordt de woning nog afgewerkt, zodat de bewoners straks niet merken dat hun huis uit vier delen bestaat.

De woning staat en de afwerking is direct begonnen. De naden tussen de modules worden ook geïsoleerd met houtvezel en afgewerkt met grenen gevelplanken.

Dit is de eerste van negen sociale huurwoningen die Tala bouwt in Olstergaard voor woningcorporatie SallandWonen. Een bijzonder project dat wat betreft duurzaamheid alle wetgeving en ambities ver overstijgt. De woningen zijn volledige losmaakbaar en herbruikbaar, 90% biobased en ze slaan veel meer COop dan is uitgestoten voor de materialen en de bouw. De overige woningen van het eerste blok van vijf volgen binnen een maand. Het tweede blok plaatsen we in de zomer.

Plaatsing eerste woning Tala in Olst

Wil je niets missen van Tala?

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, projecten en inzichten over biobased bouwen.

Scroll naar boven