Feest! Alle Tala woningen in Olst zijn bewoond 

Tijd voor een feestje! De laatste huurders kregen woensdag 30 augustus de sleutel van onze biobased woningen in Olst. Dat hebben we samen met alle bewoners, onze opdrachtgever SallandWonen, onze bouwers en anderen gevierd. Want dit is voor alle betrokkenen een bijzonder project. De sociale huurwoningen zijn 90% biobased, van natuurlijke hergroeibare materialen, en daarmee next level duurzaam. Gemaakt in onze fabriek op 9 kilometer afstand. Zo kan het ook! 

Voor Tala en SallandWonen is het een leerzaam project dat smaakt naar meer. Om CO2-uitstoot terug te dringen in de bouw en beter voor onze aarde te zorgen, zal de bouw hoe dan ook deze kant op moeten. Maar veranderen is vaak lastig, vooral voor grote bedrijven. Daarom zijn Tala-oprichters Ieke Selen en Victor de Beus met een blanco blad begonnen. Zij hebben met de duurzaamste materialen een nieuwe norm voor betaalbare duurzame woningen ontworpen. Wij zijn blij met woningcorporatie SallandWonen die de noodzaak van verandering ook ziet en het lef heeft om voorop te lopen met dit project.  

Dit tweede blok van vier rug-aan-rug woning voor één tot tweepersoonshuishoudens heeft een ander kleurtje, maar is verder gelijk aan het eerste okergele blok van vijf huizen. We zijn trots hoe de woningen staan te stralen in de ecologische wijk Olstergaard. Daar waar duurzaamheid voorop staat. Gezamenlijk leggen de woningen 400 ton CO2 langdurig vast, wat gelijk staat aan 1000 keer vliegen van Amsterdam naar Rome of 4 miljoen kilometer met een benzineauto.  

Nieuwsgierig hoe dat eruitziet? Loop hier virtueel door de woning!

En wat doe je dan om de oplevering te vieren? Dan planten we samen met een bewoner een boom in de tuin. Bij elk project geven wij de natuur twee bomen terug voor elke boom die wij gebruikt hebben voor de bouw ervan. Een aantal op de kavels en de rest in samenwerking met Trees4All. Toen de boom stond, was het tijd voor een hapje en drankje en een rondje door de woning van één van de huurders. Dat trok heel wat bekijks. Vooral het vele hout in de woning valt in de smaak. De huurster is ondertussen heel blij dat ze nu in haar dorp ook duurzaam kan wonen. 

Bedankt aan alle betrokkenen! De bewoners wensen we natuurlijk duurzaam woongeluk.  

Oplevering Olstergaard met Ieke Selen en Marijke Kool

Wil je niets missen van Tala?

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, projecten en inzichten over biobased bouwen.

Scroll naar boven