Houtbouw – Van nature klimaatadaptief

Waarom zou je nadenken over houtbouw als het gaat over steeds warmer wordende zomers? In deze blog leggen we uit waarom een woning van hout van nature klimaatadaptief is.

Een Hollandse zomer

Het is zomer in Nederland. De wisselvalligheid van het weer zou bijna de verzuchting “een echte Hollandse” zomer kunnen oproepen. Bijna, want de hoeveelheden regen die er in korte tijd vallen zijn nauwelijks typisch Hollands te noemen. Net zoals de periodes van extreme hitte in de afgelopen jaren niet typisch Nederlands zijn.

IPCC rapport

In de vorige nieuwsbrief schreven we over de aankondiging van het nieuwe en naar verluidt alarmerende rapport van het IPCC. Dat rapport is nu beschikbaar en wind er geen doekjes om. Tijd om na te denken over wat we kunnen en moeten doen is er niet meer. We moeten handelen. De extreme hitte en de extreme regenval zijn geen toeval, maar het gevolg van klimaatverandering.

We hebben het warm, heel warm

Klimaatadaptatie is dus ook geen zaak voor de toekomst. Veel huizen worden zeer warm tijdens een hittegolf. Als de hitte is verdwenen raken ze die warmte maar moeilijk weer kwijt. Bewoners hebben daar last van tijdens hun dagelijkse bezigheden en ook het slapen komt het niet ten goede. Als dat een tijdje opstapelt wordt een heel abstract begrip als hittestress voor veel mensen een realiteit.

Waar kan het water heen?

En hoe gaan we om met de enorme hoeveelheden regen? Hoeveel ruimte bieden we het water om weg te komen? De “verstening” van onze woonwijken is een probleem. Het water kan de grond niet in en stroomt door buurten, straten en huizen. Door de wijken te vergroenen (met dit initiatief bijvoorbeeld) kan het water beter weg. Meer groen en dan met name bomen zorgen ook voor een aangenamere temperatuur in de buurt tijdens een hittegolf. Voor zover je dan nog van aangenaam kan spreken, natuurlijk 🙂

Hout is klimaatadaptief

Voor wateroverlast door grote hoeveelheden regen biedt houtbouw geen directe oplossing. De keuze voor hout is wel een belangrijke bijdrage op langere termijn. Om verdere klimaat- en weersverandering tegen te gaan door netto CO2 op te slaan in plaats van uit te stoten.

Voor de hittestress tijdens zeer warme perioden is de impact van hout heel direct. Door de lagere soortelijke massa van hout, ten opzichte van beton, wordt er minder warmte opgeslagen in de muren. De woning is daardoor beter te koelen, met bijvoorbeeld zomernachtventilatie. Na de hittegolf is de temperatuur in huis ook weer sneller op normaal niveau. In combinatie met de goede vochtregulatie van hout is het leefklimaat in de woning daarom het hele jaar door prettig.

tala-woning-nerf

Wil je niets missen van Tala?

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, projecten en inzichten over biobased bouwen.

Scroll naar boven