Hugo de Jonge heeft duurzaam bouwprotest gehoord

Onze 1 april grap met duurzaam bouwprotest op de A1 is gehoord in Den Haag. Natuurlijk samen met alle anderen die van zich hebben laten horen over de voorgenomen MPG aanpassing! Die nieuwe set rekenregels van de Milieuprestatie Gebouwen (MPG) heeft een zeer nadelig effect op houtbouw en biobased bouwen. Het stimuleert daardoor juist beton en staalbouw en gaat in tegen de uitgezette duurzame bouwkoers van het ministerie zelf. Gelukkig ziet demissionair woonminister Hugo de Jonge dit nu ook in.

De minister gaf in een commissiedebat van de Tweede Kamer aan dat hij had gehoopt en verwacht dat hout beter zou scoren. Nu dit niet zo blijkt te zijn, wil Hugo de Jonge bepaalde indicatoren minder zwaar mee laten wegen in de MPG-berekening. De nieuwe MPG is hierom een half jaar uitgesteld en staat nu gepland om op 1 juli 2025 in te gaan.

In Het Houtblad lees je hier meer over: Minister deelt zorgen houtbouwsector en wil aanpassing milieu indicatoren

Wat ons betreft ‘beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald’. We zijn benieuwd naar het nieuwe voorstel en hopen dat biobased bouwen echt eerlijk gewaardeerd gaat worden. Wel zonde dat de CO2 beprijzen nog niet meegenomen zal worden. Dat zal pas echt zoden aan de dijk zetten als het gaat om duurzaam bouwen. We zitten nu al 9 maanden op 1,5 graad opwarming, geen tijd te verliezen!

Hugo de Jonge heeft bouwprotest gehoord

Wil je niets missen van Tala?

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, projecten en inzichten over biobased bouwen.

Scroll naar boven