Huh?! MPG maakt bouwen met staal/beton ‘duurzamer’ dan met hout

De nieuwe milieuprestatie gebouwen (MPG) komt erop neer dat bouwen met staal en beton duurzamer wordt dan met hout. Dat kan toch niet waar zijn?! Dat vinden wij de wereld op zijn kop. Daarom roepen we iedereen op die bezig is met echt duurzaam bouwen:  Vul die marktconsultatie in!  

De internetconsultatie is inmiddels gesloten: Overheid.nl | Consultatie Wijziging Besluit bouwwerken leefomgeving, aanscherping en uitbreiding van de milieuprestatie-eis (internetconsultatie.nl)

We snappen dat het amper te begrijpen is, maar het is zo belangrijk! Negeer het gevoel dat je hoofd ontploft voor even, dan proberen wij een paar dingen uit te leggen.

De nieuwe MPG in het kort

 1. De milieuprestatie gebouwen (MPG) wordt aangescherpt per 1 januari 2025. Dat juichen wij enorm toe! Een lagere milieubelasting van gebouwen wordt de eis. 👍
 2. Er was al werk aan de winkel om alle rekenregels achter de MPG eerlijker en volledig te krijgen. Daarover hebben we recent minister Hugo de Jonge nog een houten brief gegeven bij zijn bezoek aan onze modelwoning. De onderliggende aannames waren vooral gebaseerd op de traditionele bouwwijze, waar houtbouw en biobased bouwen onvoldoende gewaardeerd worden ten opzichte van hun werkelijke duurzaamheid. Dit geldt ook voor de BENG.  
 3. Nu zijn die nieuwe regels openbaar gemaakt voor marktconsulatie (feedback). De nieuwe MPG werkt op basis van een nieuwe set milieu-impactcategorieën vanuit de Europese Unie. Wat blijkt: dit maakt alles veel erger. Bouwen met hout en ander biobased materiaal heeft ineens een veel negatievere impact.
 1. Nederland stelt als enige land in Europa extra milieu-impactcategorieën verplicht, die vanuit Europa bewust nog niet verplicht worden gesteld en waarbij wetenschappelijk nog vele kanttekening worden geplaatst.
 2. Is hout dan toch niet zo duurzaam misschien? Natuurlijk niet, het gaat er alleen om hoe rekenmethodes achter wetgeving appels en bloemkolen proberen te vergelijken.
  • Neem fijnstofuitstoot, een optionele EU-categorie. Daarin lijkt de fijnstof uitstoot van een zagerij in een duurzaam bos net zo erg of erger dan de fijnstofuitstoot van bijvoorbeeld Tata Steel. Met onnavolgbare aannames over zagerijen.
  • Of grondgebruik. Voor een paar bomen aan gecertificeerd hout uit duurzame Europese bossen, wordt er vanuit gegaan dat er een hectare aan bos inclusief bodem verwoest is. Dat is niet wat duurzaam bosbeheer is.  
 3. Vervolgens wordt de schade vertaald in een waarde, die gebaseerd is op niet openbare Nederlandse onderzoeksgegevens. Dit lijkt om een conceptonderzoek te gaan.   
 4. Ondertussen wachten we met CO2-beprijzing (de vervuiler betaalt) wel op definitieve Europese regels. Daar durven we dan weer niet in voorop te lopen. Dit is nu juist wel de knop om aan te draaien…
 5. Alles bij elkaar is de MPG een onbegrijpelijk meetinstrument, waar de volledige bouwwereld keuzes op baseert.

“De nieuwe MPG is een stimulans om meer vervuilende materialen, zoals staal en beton, te gebruiken in de bouw. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?!”

Tala mede-oprichter en architect Ieke Selen.

MPG consulatie

Hoe meer organisaties en bedrijven zich via de officiële marktconsulatie van de overheid van zich laten horen, hoe groter de kans dat ernaar geluisterd wordt. Vul hem uiterlijk vrijdag 23 februari in! Overheid.nl | Consultatie Wijziging Besluit bouwwerken leefomgeving, aanscherping en uitbreiding van de milieuprestatie-eis (internetconsultatie.nl)

Hout moed!

Meer lezen?

Een heel duidelijke samenvatting van de Gideons lees je hier.

Het Houtblad: Concept-rekenmethode MPG pakt ongunstig uit voor hout

Cobouw: Experts zetten vraagtekens bij wijzigingen Mpg: ‘Meer bouwen met natuurlijke materialen, dat komt hier niet uit’

CoBouw: Kritiek op nieuwe ‘Mpg-Route’ De Jonge zwelt aan: ‘Dit is in strijd met zijn eigen beleid’

Nieuwe MPG

Wil je niets missen van Tala?

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, projecten en inzichten over biobased bouwen.

Scroll naar boven