Kennissessie Flexwoningen spijkert beleidsmaker bij

Omdat duurzaam flexwonen begint bij beleidsmakers, nodigde Tala hen uit voor een Kennissessie Flexwoningen. Op donderdag 10 november lieten wethouders en vertegenwoordigers van gemeenten en woningcorporaties zich bijpraten en inspireren door gastsprekers. Ook kregen zij een rondleiding door Tala’s huizenfabriek met modelwoning in Broekland. Dat leverde nieuwe inzichten en levendige gesprekken op.  

We hebben in Nederland een woningbouwopgave én een duurzame ambitie, maar hoe verenig je die twee met elkaar? Bij Tala weten we daar wel raad mee en daarin staan we niet alleen. Samen met gastsprekers Jeroen Hatenboer en Jasper van den Munckhof werd de middag een eyeopener voor de beleidsmakers.

Wij zien graag meer koplopers, dus delen wij onze kennis!

Regelgeving voor flexwoningen

Jeroen Hatenboer, lid expertteam woningbouw bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), legde uit dat er vanuit regelgeving veel mogelijk is met flexwoningen. Als voorbeeld gaf hij opties met bestaande en nieuwbouw, met tijdelijke huurcontracten en met stimuleringsregelingen. Zijn advies: Maak daar gebruik van! Ook hamerde hij erop altijd permanente bouwkwaliteit te eisen, gezien de slechte kwaliteit van tijdelijke woningen die in het verleden zijn geplaatst.

Biobased bouwmateriaal

Jasper van den Munckhof zet zich in voor Building Balance, het transitieprogramma voor de agro- en bouwsector naar een circulaire economie. Hij liet zien hoe groot de positieve impact van biobased bouwen is op de natuur en hoe je dit eenvoudig in flexconcepten kunt toepassen. Natuurlijke materialen slaan langdurig CO2 op in woningen. Belangrijk, want het CO2-budget om binnen de 1,5 graad klimaatverandering te blijven, is al bijna op. Boeren die nu in de knel zitten door stikstof, kunnen overstappen op het telen van biobased bouwmateralen. Zodra de uitstoot van CO2 belast en het vastleggen ervan juist beloond wordt, is dit financieel ook nog eens heel aantrekkelijk. Zo kan de bouw deze biobased materialen dichtbij huis inkopen. Een win-win-win voor boeren, bouw en natuur.

Duurzame flexwoningen

Tenslotte vertelde onze architect Ieke Selen hoe Tala al 90% biobased flexwoningen bouwt. Dat doen we met kruislaaghout (CLT), houtvezel- of vlasisolatie en een houten of bamboe gevel. Bovendien voldoen de woningen aan het permanente bouwbesluit. De woningen zijn zo stevig opgebouwd uit modules, dat je ze gemakkelijk kan verplaatsen. Als wij zo duurzaam kunnen bouwen, kunnen anderen dat ook. ‘Pas als beleidsmaker je eisen aan om toekomstige duurzaamheidsdoelen te halen. Zet de MPG-eis op kleiner dan 0,6 en stel als voorwaarde minimaal 50% biobased bouwmaterialen. Het kan nu al.’   

Na afloop ontstond een levendig gesprek over hoe nieuwe duurzame concepten een kans moeten en kunnen krijgen als je daadwerkelijk schoner wilt bouwen. ‘Dan moeten we als gemeente of woningcorporatie de voorwaarden aanpassen. Hoger gehalte biobased materialen en circulaire woningen eisen’, opperde de één. Een ander stipte terecht een paradox aan. ‘We willen wel duurzamer bouwen, maar geven nieuwe manieren van bouwen eigenlijk geen kans door in onze eisen op te nemen dat een concept zich over vele jaren bewezen moet hebben.’   

Geïnspireerd na kennissessie

Tijdens de rondleiding door de fabriek viel vooral onze schone en veilige werkplek op. In de modelwoning konden de gasten voelen hoe sfeervol het is om te wonen in een houten woning. Na de Tala Kennissessie Flexwoningen en een gezellige borrel ging iedereen naar huis met nieuwe kennis, inspiratie en een blokje CLT als herinnering.

Download een overzicht van de belangrijkste punten van deze middag: Samenvatting Kennissessie flexwonen Download

Op de website www.realisatiehuisvesting.nl van de Taskforce Versnelling Tijdelijke Huisvesting vind je veel informatie over regelgeving in een toolbox en kun je ondersteuning krijgen bij de realisatie van een project met flexwoningen.

Kennissessie Flexwonen

Wil je niets missen van Tala?

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, projecten en inzichten over biobased bouwen.

Scroll naar boven