Kom onze circulaire woning in Zwolle ervaren

Tijdens de Week van de Circulaire Economie plaatst Tala haar circulaire en biobased modelwoning bij het Grote Kerkplein in Zwolle. Deze modulaire woning van kruislaaghout (CLT) en gerecyclede materialen is op alle mogelijke manieren circulair en negentig procent biobased. Van 6 tot en met 11 februari kan iedereen Tala’s sfeervolle huis ervaren als onderdeel van de Zwolse Inspiratieroute Circulaire Economie en als deelsessie van de Nationale Conferentie Circulaire Economie.  

Tala ontwerpt en bouwt deze woningen voor sociale woningbouw en grotere projecten. Ze worden prefab geproduceerd in eigen fabriek in het Sallandse Broekland. Dat is inclusief installaties en volledig afgewerkte keuken, badkamer en wc. Daarna wordt één woning in één dag geplaatst met minimale impact op de omgeving. ‘De woning van de toekomst? Nee,’ zegt mede-oprichter van Tala Victor de Beus, ‘Het kan nu al zo duurzaam en betaalbaar. Bij het grote publiek is dat alleen nog niet bekend. Daar moet verandering in komen om de transitie in de bouw en de circulaire economie te versnellen.’  

Vijf manieren circulair

In de modelwoning is te ontdekken dat de cirkel niet alleen rond is voor hergebruik van materiaal, maar dat de woning op alle mogelijke manieren circulair is. Negentig procent van het materiaal is natuurlijk en groeit in een oneindige cyclus terug. Dat gaat dan om kruislaaghout (CLT), vlas of houtvezelisolatie en een houten of bamboe gevel. Dat zijn allemaal materialen die ook nog eens CO2 uit de lucht hebben gehaald en dat nu langdurig in de woning opslaan. Voor de overige tien procent is zoveel mogelijk gekozen voor gerecycled materiaal.

Doordat Tala’s woningen bestaan uit enkele losse modules, zijn ze gemakkelijk verplaatsbaar. Wat ze ook geschikt maakt als flexwoning op tijdelijke locaties. De locatie is dan tijdelijk, maar de woning niet. De woning kan meerdere keren in zijn geheel hergebruikt worden en voldoet altijd aan het permanent bouwbesluit. Aan het einde van de levensduur kunnen alle materialen teruggewonnen worden voor direct hergebruik of recycling. Daarvoor heeft het huis een materialenpaspoort. Bovendien is de door Chainable geleverde keuken ook circulair.

Duurzaam en snel

De modelwoning op het Grote Kerkplein in Zwolle is de begane grond van de 1-2 persoons woning Nerf, die Tala momenteel produceert voor de duurzame wijk Olstergaard in Olst. In opdracht van woningcorporatie SallandWonen komen daar negen woningen met een opvallend goede milieuscore (met een MPG van 0,4 exclusief zonnepanelen). In de woningen blijven de houten wanden en plafonds veel in het zicht, wat een gezond binnenklimaat en ontspannen sfeer geeft. Na dit project gaat Tala aan de slag met de bouw van zestien flexwoningen. Vanuit hetzelfde modulaire basisconcept bouwt het innovatieve bedrijf diverse types woningen, van tiny houses en gezinswoningen tot appartementencomplexen van drie of vier woonlagen. Zo kan er snel én duurzaam gebouwd worden, wat hard nodig is gezien het huidige woningtekort.    

Inspiratieroute

De organisatie van de Week van de Circulariteit in Zwolle heeft Tala uitgenodigd haar modelwoning midden in het centrum te plaatsen als inspirerend circulair voorbeeld uit de regio. De inspiratieroute circulaire economie start bij de Sassenpoort en loopt via het Grote Kerkplein naar museum Anno. Onderweg presenteren regionale bedrijven, scholen en kunstenaars op interactieve wijze hun vernieuwende producten en diensten met als thema: ‘wat doe jij & wat kan ik doen?’ Een downloadbare audiotour vertelt je onderweg meer. De modelwoning is de hele week geopend. Binnen ontdek je waarom het circulaire huis van hout zo gebouwd is en ervaar je hoe het is om er wonen. Medewerkers van Tala beantwoorden graag alle vragen. Op maandag 6 februari staat een deel van de route en een bezoek aan de modelwoning ook tweemaal als deelsessie op het programma van de Nationale Conferentie Circulaire Economie georganiseerd door het Ministerie van IenW.   

RTV Oost maakt dit verslag: Het huis van de toekomst bestaat al en is deze week te zien in Zwolle – RTV Oost

circulaire modelwoning

Wil je niets missen van Tala?

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, projecten en inzichten over biobased bouwen.

Scroll naar boven