Na drie weken al dak op duurzaam kindcentrum

7 december 2022 Bouwen met kruislaaghout (CLT) gaat rap, heel rap. Dat bewijst het nieuwbouwproject van duurzaam Kindcentrum De Noord Es in Hellendoorn. Op 14 november werd het eerste CLT geleverd op de bouwplaats en op 6 december is het dak al dicht. Het twee bouwlagen tellende pand met een kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang wordt door Tala zo duurzaam mogelijk gebouwd voor Columbus Junior. Dat vraagt om een heel andere manier van bouwen.  

“Het zit als een Lego bouwpakket in elkaar”, zegt projectleider Wout Groot Koerkamp. “De CLT wanden en vloeren laten we kant en klaar leveren met schroeven, deuvels en verbindingshoeken. Dat ligt grotendeels op volgorde op vrachtwagens, slechts vier vrachten in totaal. Samen met aannemingsbedrijf Tibben is het een kwestie van in elkaar schroeven op de juiste plek.”

Meters maken

Elke dag is de voortgang duidelijk zichtbaar. De wanden van de begane grond namen ruim een week in beslag. De vloer en muren van de eerste verdieping kosten bijna twee weken. Het dak zat er in slechts twee dagen op. Inclusief de kenmerkende afgeronde hoeken van het pand. De komende tijd wordt de buitenschil afgewerkt. De gevelbekleding is prefab gemaakt in de fabriek van Tala in Broekland. Ook dat is snel meters maken.

Bijna dak op duurzaam kindcentrum
Terwijl de herfstzon opkomt, worden de laatste onderdelen het dak opgehesen. Toen de zon onderging zat het dak helemaal dicht.

Duurzaam bouwen

Om de duurzame ambities van kinderopvangorganisatie Columbus Junior waar te maken, kiest Tala in dit gebouw voor biobased bouwmateriaal. Dat zijn natuurlijke materialen die hergroeibaar zijn. Gecertificeerd hout uit duurzaam beheerde bossen voor het CLT en een bamboe gevel. Maar ook houtvezelisolatie in de wanden. Die materialen slaan vele malen meer CO2 op, dan er bij de bouw wordt uitgestoten. De natuurlijke gevel is ademend, wat zorgt voor een gezond binnenklimaat voor de kinderen. Om het af te maken groeien straks sedumplanten op de dakrand van de begane grond en op het dak van de eerste verdieping zorgen zonnepanelen voor groene energie.  

Precisie houtbouw

Wout Groot Koerkamp heeft er duidelijk plezier in tijdens zijn controle: “Het gaat lekker, alles loopt volgens planning! Mooi dat zoveel geprefabt wordt en dan te zien hoe het allemaal past. De mensen van Tibben, die de ruwbouw nu uitvoeren, zeggen het ook steeds: Wow, dat CLT werkt zo precies. Bij traditionele bouw heb je over een hele wand wel een speling van een paar centimeters, nu hebben we het over hooguit een paar millimeter. We zijn allemaal wel onder de indruk van deze manier van bouwen. Bouwen met hout is fantastisch.”

Oplevering

Ondertussen ziet het er prachtig uit. Een deel van de houten wanden blijft straks in het zicht. Daarom moeten ze in deze regenachtige periode wel afgedekt worden, maar het hout is al gelakt en kan wel wat hebben. De komende tijd wordt de buitenschil afgewerkt. Het casco is in januari klaar, waarna de inrichting binnen verder gaat. Eind maart wordt het gebouw opgeleverd en daarna kunnen de kinderen en medewerkers er plezier van beleven.

Terwijl de zon ondergaat op 6 december 2022 zit het dak er al op, drie weken na de start van de ruwbouw.

Zie hier hoe Tala’s project De Noord Es er uit komt te zien.

Vind je dit al snel bouwen? Ons volgende project van negen natuurlijke woningen in de wijk Olstergaard in Olst zal nog veel sneller gaan. Deze woningen worden volledig prefab en modulair gebouwd in onze fabriek. Deze 3D modules zijn dan al voorzien van alle installaties, keuken en badkamer. Op de bouwplaats stapelen we dan één woning in één dag.

tala-woning-nerf

Wil je niets missen van Tala?

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, projecten en inzichten over biobased bouwen.

Scroll naar boven