Plaatsing Tala woningen in Sittard van start

Op 22 april heeft Tala de eerste flexwoningen geplaatst aan de Heinseweg in Sittard. De komende weken worden hier in totaal 20 circulaire flexwoningen geplaatst voor de herhuisvesting van Oekraïense inwoners, in opdracht van Wonen Limburg en gemeente Sittard-Geleen. De woningen worden in de zomer in gebruik genomen. De woningen van permanente bouwkwaliteit komen op een tijdelijke locatie en kunnen worden verplaatst.

Wethouder Leon Geilen is blij dat de hele operatie voortvarend wordt opgepakt en de woningen in korte tijd gerealiseerd worden: “Deze Oekraïense inwoners leven al lange tijd in onzekerheid over hun huisvesting. Dat komt voor hen nog bovenop alle zorgen en onzekerheid over de situatie in hun thuisland. Dat ze nu een eigen plek krijgen brengt dan toch wat meer rust. Deze mensen wonen nu al lange tijd op plekken die daar eigenlijk niet geschikt voor zijn zoals hotels en sloopappartementen. Ik ben blij dat we in vrij korte tijd, samen met producent Tala en Wonen Limburg, deze herhuisvesting kunnen realiseren.” Dit project komt voort uit de Aedes Flex ’23 raamovereenkomst.

Foto: MCM Productions. Wethouder Leon Geilen van gemeente Sittard-Geleen kijkt toe bij plaatsing van de eerste module.

Snelle plaatsing

De voormalige parkeerplaats aan de Heinseweg in Sittard is de afgelopen periode klaargemaakt voor de woningen. Iedere flexwoning bestaat uit drie modules. Deze zijn in de Tala fabriek in Broekland (Overijssel) al volledig afgewerkt inclusief gevelbekleding, sanitair en installaties. De afbouw op locatie neemt hierdoor minder tijd in beslag en heeft minder impact op de omgeving.

Duurzaam bouwen

De flexwoningen zijn circulair en biobased. Ze zijn voor 90% gemaakt van natuurlijke en hergebruikte materialen, zo leggen ze netto veel meer CO2 vast dan er voor de materialen en bij bouw wordt uitgestoten. De constructie van kruislaaghout (CLT) is zo robuust dat de woningen ook weer makkelijk verplaatst kunnen worden. De isolatie is van houtvezel, dat zorgt samen met de houten constructie voor een dampopen woning met een prettig en gezond binnenklimaat. De modules zijn gebouwd met een droogbouwsysteem, wat betekent dat alle materialen in de verre toekomst weer losgemaakt en hergebruikt kunnen worden. De woningen zelf gaan zet zo lang mee als conventioneel gebouwde huizen.

Als de woningen allemaal geplaatst zijn, wordt de omgeving verder aangekleed en groen ingericht. De woningen krijgen ook een dakbloemenweide. Dat zorgt voor meer biodiversiteit (bijen, vlinders en ander insecten), waterbuffering en het werkt isolerend in zowel de winter als een hete zomer.

Meer over dit project lees je hier.

Plaatsing Tala woning in Sittard

Wil je niets missen van Tala?

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, projecten en inzichten over biobased bouwen.

Scroll naar boven