Start bouw 2e meest duurzame kinderdagverblijf

Wierden – De bouw van Tala’s tweede meest duurzame kinderdagverblijf voor kinderopvangorganisatie Kosmo is van start gegaan. Onder toeziend oog van de kinderen ging de eerste schop in de grond. Natuurlijk kiest Tala weer voor maximaal gebruik van biobased materialen en minimale CO2 uitstoot. Daarnaast komt er een groen dak en voorzien zonnepanelen in de elektriciteit. Het gaat om een uitbreiding naast de bestaande locatie van De Kleine Maatjes in Wierden.  

Start bouw Kleine Maatjes Wierden
Kosmo directeur Sebastiaan Dekkers (rode schep) geeft samen met alle betrokkenen het startsein.

Tala heeft, samen met architect en adviseurs, gekozen om De Kleine Maatjes te bouwen met een bijzonder hoog aandeel natuurlijke materialen. Daarvoor gebruiken zij onder andere kruislaaghout (CLT) voor de gehele constructie, houtvezelisolatie en houten gevelplanken. Met deze natuurlijke hergroeibare materialen slaat het gebouw zeer langdurig meer CO2 op in het materiaal, dan er wordt uitgestoten bij de totale bouw. Bovendien zorgt het vele hout voor een gezonde en prettige omgeving voor alle kinderen en medewerkers. Plus een minimale impact op de buurt en de natuur. Het gebouw krijgt een kleurrijke en speelse uitstraling.

Impressie van De Kleine Maatjes
Impressie van duurzame kinderopvang de Kleine Maatjes in Wierden.

Slim en circulair kinderdagverblijf

De bouwmethode is met deels prefabricage slim en snel. Het leggen van de fundering start nu en over vijf maanden moet het gebouw al opgeleverd worden. Het CLT zal op maat vanuit de fabriek naar de bouwplaats worden vervoerd om als een bouwpakket in elkaar gezet te worden. Naast het gebruik van circulaire materialen is het pand ook zoveel mogelijk ‘losmaakbaar’ gebouwd. Het overgrote deel is los te schroeven en afzonderlijk her te gebruiken in de verre toekomst.  

Duurzaam voorbeeld

Duurzaam bouwen zit diep in de kernwaarden van Kosmo. Aldus directeur Sebastiaan Dekkers: “Duurzaam leven is essentieel. Alleen zo kunnen we een leefbare en gezonde planeet doorgeven aan de generaties na ons. Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om hierin juiste keuzes te maken. Hopelijk zijn we op die manier een inspirerend voorbeeld voor de kinderen die wij mogen opvangen en hun ouders.”  Het nieuwe pand creëert ruimte om meer kinderen te kunnen opvangen. KOSMO komt hiermee tegemoet aan de groeiende vraag naar kinderopvang in de regio.

Voor project De Kleine Maatjes werkt Tala samen met onderaannemer Tibbe, Nijhoff Architecten, Deerns, ingenieursbureau Alferink van Schieveen en 2 Steps Ahead, CLT leverancier Derix en installatiebedrijf Lesscher. Het nieuwe onderkomen van Kosmo wordt naar verwachting in de zomer van 2024 opgeleverd.

In het voorjaar van 2023 leverde Tala ook al een bijzonder duurzaam kinderdagverblijf op voor Kosmo, Kindcentrum De Es in Hellendoorn.

De kinderen van De Kleine Maatjes zien hoe de eerste schep de grond in gaat

Wil je niets missen van Tala?

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, projecten en inzichten over biobased bouwen.

Scroll naar boven