Tala introduceert Flexwoning

Tala Flex is het antwoord van natuurlijke huizenbouwer Tala op de grote vraag naar snel te plaatsen woningen. Dat is nu hard nodig om de woningnood aan te pakken. De overheid wil voor 2025 37.500 tijdelijke verplaatsbare woningen bouwen. Tala ziet daarin een kans ook andere problemen aan te pakken en gaat een stap verder. Haar nieuwe houten flexwoning is volledig circulair, slaat CO2 op en is voor 90% gemaakt van natuurlijke materialen. Bovendien zijn de huizen niet van tijdelijke kwaliteit, maar voldoen aan het permanente bouwbesluit. ‘Als je het doet, doe het dan gelijk goed’, is de oproep van Tala aan alle betrokken partijen.

“Maak tijdelijke woning standaard duurzaam en circulair”

– Ieke Selen –

“Laten we deze grote vraag naar flexwoningen zien als een kans om direct ook maximaal natuurlijk en circulair te bouwen. Dan heb je pas echt impact”, zegt Tala architect en mede-oprichter Ieke Selen. “Zo’n woning staat ergens tijdelijk, zo’n 15 jaar, maar moet toch geen tijdelijk product zijn. Tala Flex is gemaakt van kwalitatief hoogwaardige materialen en met een hoog afwerkingsniveau. De woning kan zo meerdere keren verplaatst worden of toch permanent blijven staan.”

Interieur Tala Flexwoning

Om de bouw van flexwoningen op gang te brengen wil woonminister Hugo de Jonge voor de zomer al 2.000 flexwoningen kopen. Deze moeten minimaal 40% biobased zijn. “Dat dit zo wordt aanbesteed, was twee jaar geleden bijna ondenkbaar. Een goed begin, maar wat ons betreft kan de lat nog wel wat hoger”, vindt Ieke Selen.

Duurzame flexwoning

Tala Flex bestaat bijna helemaal uit natuurlijke, lichte materialen zoals fijnspar, vlas en bamboe. Tala kiest bewust voor een dragende constructie van massief kruislaaghout (CLT). Per saldo slaat de woning zo veel meer CO2 op in deze materialen, dan bij de productie is uitgestoten. De natuurlijke materialen blijven veel in het zicht voor een gezonde luchtvochtigheid, fijne akoestiek en regulatie van warmte. Bij de 10% waar het nog niet mogelijk is om grondstoffen uit hernieuwbare bron te gebruiken, kiest Tala het beste alternatief. Vaak is dat gerecycled materiaal. Als de woning echt niet meer nodig is, kunnen alle materialen los hergebruikt worden of terug naar de natuur.

Tala vrijstaande flexwoning

Flexibel

Door diverse configuratiemogelijkheden is de flexwoning voor starters, ouderen, statushouders en andere doelgroepen in te zetten. Tala Flex kan gelijkvloers of in meerdere woonlagen, met één of twee slaapkamers en netjes in een rij, speels geschakeld of vrijstaand gebouwd worden. Tala ontwerpt en bouwt al haar woningen als prefab modules in haar huizenfabriek in Broekland. Hierdoor is de productie onafhankelijk van omgevingsfactoren, vergunningen en aansluiting van voorzieningen. De modules zijn al voorzien van installaties, keuken en badkamer. Zo kan één woning in één dag geplaatst worden, met minimale impact voor de omgeving. Demonteren gaat net zo snel. Eigenlijk zijn alle woningen van Tala flexibel. De modules zijn altijd te demonteren en op een andere plaats weer op te bouwen.

Tala flexwoning geschakeld indeling

Meer zien en lezen over Tala Flex kan hier.

Tala Flex woning in rijconfiguratie

Wil je niets missen van Tala?

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, projecten en inzichten over biobased bouwen.

Scroll naar boven