Tala start bouw duurzaam kinderdagverblijf in Hellendoorn

De bouw van een duurzaam kinderdagverblijf van Columbus junior in Hellendoorn is feestelijk van start gegaan. Met kindcentrum de Noord Es wil zij een voorbeeld zijn voor de branche en voor kinderen als het gaat om duurzaamheid en het milieu. Tala heeft het circulaire pand ontworpen, voor een positieve impact op mens, maatschappij en natuur. De afgelopen weken zijn de prefab-onderdelen al grotendeels gebouwd in haar huizenfabriek in Broekland. Nu gaat de eerste schep in de grond op de locatie. Het pand zal naar verwachting opgeleverd worden in het voorjaar van 2023.

“Kinderopvang kan alleen bijdragen aan een optimale ontwikkeling en een gelukkig leven voor kinderen als er een mooie en leefbare wereld is om door te geven”

– Directeur Sebastiaan Dekkers –

Columbus Junior wil bijdragen aan versterking van de kinderopvang als een duurzame voorziening. Toepassingen waar zij mee werkt om dit te bereiken zijn bijvoorbeeld natuurlijke materialen voor speeltoestellen, meer groen en minder tegels voor de buitenruimtes, het gebruik van groene stroom en daar komt nu de eerste circulaire vestiging bij. Daarbij creëren zij bewustzijn over het belang van de natuur en groen bij kinderen. Daarmee lopen zij binnen de kinderopvangbranche voorop.

Maximaal duurzaam kinderdagverblijf

Tegenwoordig mag een gebouw al snel circulair genoemd worden, terwijl het dan vaak slechts om onderdelen gaat die bij circulair bouwen horen. Het nieuwe pand van Columbus Junior bestaat uit drie lagen van hout. Hout uit duurzaam beheerde bossen. De binnenste laag bestaat uit CLT (cross laminated timber); panelen die worden gemaakt van gekruist verlijmde houten planken. Door het kruisen en verlijmen heeft men geen last meer van het ‘werken’ van hout en ontstaat een dragende constuctie. Tegen deze laag wordt houtvezelisolatie gezet en de buitenlaag bestaat uit planken van verduurzaamd hout. Dat hout wordt eerst thermisch behandeld, met hitte zonder toegevoegde stoffen. Zo gaat het hout heel lang mee. “Veel gebouwen die zogenaamd circulair gebouwd zijn, hebben slechts een of twee houten lagen, maar wij werken met drie volledig houten lagen. Ook de verdiepingen worden van hout gemaakt.”, aldus Sebastiaan Dekkers, algemeen directeur van Columbus Junior.

Duurzaam kinderdagverblijf de Noord Es, Tala

Bijzondere bouwwijze

Bij de bouw van een circulair pand wordt gebruik gemaakt van hernieuwbare materialen zoals hout, hennep en vlas. Tijdens de bouw en het beheer worden voorraden in een gesloten kringloop gehouden, zonder schadelijke emissies naar lucht, water en bodem. De voorraad natuurlijke grondstoffen raakt zo niet uitgeput, het milieu wordt niet vervuild en ecosystemen niet aangetast.

Sebastiaan Dekkers vertelt: “Een traditioneel Nederlands gebouw bestaat voor 5% uit hernieuwbare materialen. De overige 95% wordt ooit afval. Bij een circulair gebouw van ons bestaat 90% uit hernieuwbare materialen. Er zit nogal wat materiaal in een gebouw dus dat maakt een wereld van verschil. Daarnaast worden traditionele gebouwen gemaakt van materialen zoals baksteen, beton en staal. Het kost veel fossiele brandstoffen om deze materialen te maken”. Circulair bouwen heeft dus een veel positievere, duurzame impact op het milieu en de wereld.

Meer zien over dit project kan hier.

Duurzaam kindcentrum de Noord Es

Het nieuwe kindcentrum de Noord Es wordt gebouwd naast basisschool de Es in Hellendoorn.

Start bouw duurzaam kinderdagverblijf de Noord Es

Wil je niets missen van Tala?

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, projecten en inzichten over biobased bouwen.

Scroll naar boven