Tala wint Circulair Ondernemen Award Regio Zwolle

Broekland/Zwolle – Duurzaam bouwbedrijf Tala wint de Circulair Ondernemen Award regio Zwolle. Circulariteit zit in het DNA van het bedrijf en is er veel meer dan hergebruik.  Dat maakte de jury bekend op 30 mei tijdens de ondernemersborrel van VNO-NCW in de Agnietenberg in Zwolle.

De stichting Duurzaam Ondernemen Regio Zwolle (DORZ) reikt jaarlijks samen met de Provincie Overijssel en de Economic Board Regio Zwolle een prijs uit aan de meest inspirerende circulaire koploper. Naast woningbouwer Tala waren ook EcoPlant sun tracing solar systems en PlasticRoad van CirculinQ genomineerd.

Volgens de deskundige jury springt Tala eruit ‘als een bedrijf dat in de meest brede zin met duurzaamheid bezig is.’ De winnaar van vorig jaar, Arend van Beek van Lagemaat, reikt de award uit aan Tala mede-oprichter Victor de Beus. “Geweldig dat we deze erkenning krijgen voor ons harde werk,” zegt Victor. “Wat begon als een idee is, is inmiddels werkelijkheid. Wij bouwen echt duurzaam en circulair met biobased materialen. Terwijl het betaalbaar blijft voor bijvoorbeeld sociale woningbouw. Deze award is een kers op de taart in een periode waarin alles samenkomt en we twee bijzondere projecten opleveren.”

Voormalig kinderburgermeester van Dalfsen, Myla, maakt de winnaar bekend.

Circulair koploper

Victor de Beus en Ieke Selen richtten Tala (wat staat voor Take a look around) op uit frustratie over de trage verduurzaming in de bouw. Nu ontwerpen en bouwen zij met een heel team woningen van hout en andere eindeloos hergroeibare materialen. De huizen zijn 90% biobased, volledig circulair en overtreffen alle duurzame ambities met gemak. Reguliere bouw met beton, steenwol en bakstenen stoot veel CO2 uit. Tala’s huizen slaan per saldo juist CO2 op, door te bouwen met kruislaaghout (CLT), houtvezelisolatie en een houten of bamboe gevel. Stikstofproblemen heeft deze manier van bouwen ook niet en de Milieu Prestatie Gebouwen ligt al onder de toekomstige eis van 0,5.

De productie van deze permanente woningen gaat op slimme wijze met prefab modules in eigen fabriek in Broekland. Voorzien van alle installaties, keuken en badkamer kan één woning in één dag met minimale impact op locatie geplaatst worden. De woningen zijn verplaatsbaar of kunnen na een lange levensduur volledig worden gedemonteerd en hergebruikt worden. Tala bouwt seriematig voor woningcorporaties en projectontwikkelaars. Partijen voor wie de mogelijkheden van biobased bouwen vaak nog onbekend en spannend zijn. Met veel voorlichting en door samenwerking te zoeken met vooruitstrevende partijen, wil Tala van duurzaam bouwen en wonen de standaard maken.

DORZ nam een kijkje bij elke genomineerde en legde dat vast op video.

Biobased woningen en kinderopvang

Voor woningcorporatie SallandWonen bouwt Tala negen sociale huurwoningen in duurzame wijk Olstergaard in Olst. Van het eerste blok van vijf biobased huizen krijgen de bewoners deze week de sleutel. Zij hebben speciaal gekozen voor deze duurzame woningen, enkele van hen waren zelfs betrokken bij de keuze voor het ontwerp.

Elke woning bestaat uit vier modules, die per dieplader over de dijk langs de IJssel naar Olst zijn gereden. Deze modules hebben een massieve constructie van kruislaaghout (CLT), zijn geïsoleerd met houtvezel en afgewerkt met een gevel van bamboe en hout in lijnolie. Zo zijn het gezonde dampopen woningen met sfeervolle houten muren in het zicht. In juni en juli plaatst Tala het volgende blok van vier woningen in Olst.

Een zojuist gestapelde woning van Tala.

In april leverde Tala ook al één van de duurzaamste kinderdagverblijven op in Hellendoorn. De Noord Es is ook volledig gebouwd van CLT, houtvezelisolatie en een houten gevel. Zo verblijven de kinderen en medewerkers in een gezonde en ontspannen omgeving.

Kindcentrum Noord Es in gebruik
Duurzaam kindcentrum Noord Es in Hellendoorn
Tala wint Circulair Ondernemen Award Regio Zwolle

Wil je niets missen van Tala?

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, projecten en inzichten over biobased bouwen.

Scroll naar boven