hoe tala is ontstaan en onze beloften

Over Tala

Hoe het begon

De tijd om na te denken over wat we kunnen doen om klimaatverandering tegen te gaan is voorbij. Het is tijd om te doen wat nodig is om de gevolgen te beperken.

In 2019 kwam voor het eerst een groep mensen bij elkaar, met de intentie om verschil te gaan maken. De focus lag meteen al op de huizenmarkt. Er moeten 7 miljoen woningen duurzaam gemaakt worden en er is een oplopend tekort aan woningen. De ambitie van Nederland is om voor 2030 bijna een miljoen huizen te bouwen. Met deze aantallen is het mogelijk duurzame impact te maken.

Een andere goede reden om naar de huizenmarkt te kijken is de impact die de conventionele materialen op het klimaat hebben. Daarnaast is de huidige manier van bouwen op allerlei manieren ook steeds minder duurzaam. Het is arbeidsintensief en kent een hoog aantal ongevallen, het proces duurt relatief lang en veroorzaakt daardoor lang, veel overlast.

Het is dan heel logisch om te onderzoeken hoe je huizen kunt bouwen die CO2 opslaan, snel geplaatst kunnen worden, minimale overlast veroorzaken en veiliger zijn om te produceren. Als een substantieel deel van die eerder genoemde miljoen huizen CO2 neutraal of nog liever CO2 positief is, heb je echt invloed.

Uit de groep die begon aan de gesprekken is Tala ontstaan. Wij kozen ervoor om ons vakmanschap in te zetten voor een grootse ambitie.

Onze visie en missie

Onze visie

Tala gelooft in een volledige duurzame bouw, die 100% circulair en CO2 neutraal is.

Onze missie

Tala zal een voorbeeld zijn en een meetbare impact maken op de verduurzaming van de Nederlandse nieuwbouw, met tevreden en gemotiveerde medewerkers.

Deze grootse ambitie geeft richting en energie. Er is nog veel werk te verzetten. De innovaties voor materialen en bouwmethoden volgen elkaar snel op. Alle componenten zouden het de volle 50 jaar die een huis in gebruik kan zijn vol moeten houden. Dat is nog niet voor alles mogelijk. Wat niet wil zeggen dat we daar op moeten wachten. Wij beginnen nu met maximaal circulair en duurzaam bouwen. Alle verbeteringen die ondertussen ontwikkelt worden houden we in de gaten en passen we toe zodra dat kan.

Daarmee zijn we een voorbeeld voor toekomstig bouwen en maken we vanaf het begin een meetbare impact op de verduurzaming van de nieuwbouw in Nederland.

Verduurzaming gaat over aantallen. Meer is in deze context gewoon beter. Daarom ontwikkelen we concepten die schaalbaar zijn en toch variëteit bieden. Tala woningen kunnen in diverse stedenbouwkundige situaties worden ingepast en zijn klaar voor veranderende normen en regelgeving.

Wij weten dat dit voor een concurrerende prijs kan. We kiezen voor standaardisatie en een fabriek om modules van hoge kwaliteit te maken. Op deze manier kunnen we circulaire en CO2 neutrale huizen aanbieden voor dezelfde prijs als een conventionele woning.

Onze beloften

Wij ontwerpen en bouwen huizen waar je van hout. Dat doen we groener, slimmer en leuker. Een belofte waar continu verbetering in besloten ligt en die van toepassing is op onze ontwerpen, onze productie en op onze organisatie.

Groener

We kiezen voor bouwen met hout. Dat is de manier om CO2 op te slaan.  Houten huizen mogen in Nederland een bijzonderheid zijn, in bijvoorbeeld de Scandinavische landen is het de standaard. Voor hen is het logisch om gebruik te maken van de beschikbare en circulaire materialen. De huizen gaan lang mee, zijn prettig om in te wonen en slaan CO2 op.

Met alleen een houten hoofddraagconstructie ben je er niet. Er zijn heel veel keuzes te maken die bijdragen aan onze belofte groener te zijn. In alle gevallen kiezen we voor biobased / natuurlijke materialen als dat kan. Voor de techniek van de woning kiezen we voor passief en eenvoudig. Wat je niet gebruikt, hoef je tenslotte ook niet te compenseren.  

Lees meer over onze Groener belofte.

Slimmer

Samen weten we meer en kunnen we steeds slimmer huizen ontwerpen en bouwen. Al is produceren hier een beter woord. Wij zien een huis als een product dat bestaat uit modules. In een fabriek waar we de kwaliteit van de modules scherp in het oog houden, maken we deze modules. Door onze materiaalkeuzes is het gewicht veel lager dan van bijvoorbeeld beton en zal het transport dus ook minder impact hebben. Op de plaats van bestemming bouwen we met deze modules in de kortst mogelijke tijd een huis. We plaatsen één huis per dag, met minimale overlast en risico’s op de bouwplaats.

We maken met liefde gebruik van de innovaties in ontwerp- en productiemethodieken die elkaar in een rap tempo opvolgen. Niet dat we geloven dat het ooit perfect of helemaal af zal zijn. De basis is dat als het beter kan, we daar voor gaan.

Slimmer komt ook tot uitdrukking in onze ontwerpen. We zorgen ervoor dat een basis concept op vele manier is in te vullen. Zonder dat we daar onze productie drastisch voor moeten wijzigen. Er zijn verschillende keuzes beschikbaar voor de configuratie van de modules, de gevelafwerking en de interne afwerking. Op deze manier kunnen we aan veel wensen van afnemers voldoen.

Lees meer over onze Slimmer belofte.

Leuker

Een dak boven je hoofd is een basisbehoefte. Het gevoel van thuis komen hoeven we vast niet uit te leggen. Een plek die je basis is, waar je je veilig voelt en die goed voor je is.

Wonen in een huis van natuurlijke materialen draagt daar aan bij. Mensen ervaren een huis van hout anders dan een huis van beton. Steeds meer onderzoek toont aan dat natuurlijke materialen een rustgevend effect op ons hebben. Daarom laten we de wanden van CLT het liefst in het zicht. Het effect is zowel esthetisch als gevoelsmatig positief.

De natuurlijke materialen hebben ook een direct effect op de kwaliteit van het leefklimaat. Een Tala huis heeft een gezonde vochtbalans en een goede akoestiek. Door gebruik te maken van bewezen geluidsisolatietechnieken is er geen overlast van buren.

De eerder genoemde installaties houden we ook eenvoudig om de bewoners gebruiksgemak te garanderen en te zorgen ook voor onderhoud dat ook op lange termijn te overzien blijft.

Lees meer over onze Leuker belofte.

Onze organisatie

We begonnen met drie en hebben een ambitieus groeiplan opgesteld. Daar hoort een organisatie bij die dat kan waarmaken.

Wij geloven dat duurzaamheid ook van toepassing kan en moet zijn op de organisatie en de mensen die samen die organisatie tot leven brengen. We zullen dus zoeken naar mensen die duurzaamheid niet alleen een warm hart toedragen, maar er ook actief mee aan de slag zijn.

Alle medewerkers hebben de kans om collega’s, leveranciers en klanten, te inspireren met de duurzame stappen die ze zetten. We komen verder als we leren van elkaar.

Dat geldt natuurlijk ook voor de samenwerking binnen Tala. Steeds van en met elkaar leren. Dat maakt het mogelijk om grote uitdagingen aan te gaan, samen plezier te hebben en onze ambities waar te maken.