Minister De Jonge krijgt to do lijst van Tala

‘Hout koers’, minister! Hugo de Jonge bezocht maandag 20 november onze modelwoning in Het Verplaatsbare Straatje in Den Bosch tijdens de Dag van de Volkshuisvesting. Daar kreeg hij van ons een houten to-dolijst. Wij hebben de minister laten zien hoe modulair biobased bouwen dé oplossing is voor de woningnood, zonder nog meer milieuproblemen te veroorzaken. Dat spreekt hem enorm aan, bleek eerder al uit zijn inzet voor biobased bouwen.

Hugo de Jonge bezoekt modelwoning Tala

Maar dan is er ook werk aan de winkel voor de minister. Dat hebben Tala oprichters Ieke Selen en Victor de Beus hem uitgelegd. Zij gaven Hugo de Jonge en houten brief met to-dolijst voor de komende periode dat hij nog demissionair minister is. De Jonge heeft al veel werk verzet op het gebied van MPG-verlaging en biobased bouwen, maar dat werk is niet af.

Verzoek aan Hugo de Jonge

Pas als de rekenmethodes achter die MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) en de BENG kloppen, zal dit leiden tot echt duurzamere woningen.

To do:
✅ MPG verlagen tot 0,5
✅ Biobased (ver)bouwen opschalen
🟧 Biobased materialen eerlijk beoordelen in MPG (NMD)
🟧 Biobased materialen toevoegen in database voor BENG
🟧 CO2 uitstoot en opslag eerlijk waarderen

Wij roepen de minister en zijn ambtenaren op het werk af te maken!

De minister nam alle tijd om onze biobased woning in het Verplaatsbare Straatje (een initiatief van het ministerie zelf) te bekijken. Wij hebben ook met hem kunnen sparren over biobased bouwen en de uitdagingen in de rekenmethodes.

Het Verplaatsbare Straatje

We hebben een topdag gehad in den Bosch samen met onze tijdelijke buren en de organisatie. Het was maandag de hele dag druk met veel mensen van woningcorporaties, gemeenten en provincies. Het bijzondere modulaire straatje is de hele week nog open voor excursies, inhoudelijke sessies over volkshuisvesting en op vrijdag voor alle bezoek.

Meer lezen over het Verplaatsbare Straatje kan hier.

Meer lezen over de uitdagingen van biobased bouwen en achterlopende wetgeving kan hier.

Hugo de Jonge bezoekt modelwoning Tala

Wil je niets missen van Tala?

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, projecten en inzichten over biobased bouwen.

Scroll naar boven